Salata de varza

De ce reteta de salata de varza? Pe langa faptul ca este foarte sanatoasa, continand vitaminele A, C si K, dar fiind si un extrem de bun antioxidant, de multe ori cand merg la o crasma, fie ea si de 5 stele, primesc un bol cu niste varza maruntita, cruda, vai de mama ei. De parca as fi eu stiu ce pasare de mananc verdeturi.

salata_de_varza_rosie_taiereCa orice mancare si salata de varza se prepara oameni buni. Este extrem de simplu, insa nu poti taia niste varza si apoi sa o arunci varza intr-un bol si sa tipi mandru „Iubito, ti-am facut si salata de varza’…. varza la propriu 🙂

Prin urmare ia sa vedem de ce avem nevoie:

  • una bucata varza, daca este rosie cu atat mai bine, pe langa faptul ca este mai ornamentala, si gustul este parca mai bun
  • ulei (uleiul sa fie de preferat de floarea soarelui pentru a nu strica aroma de varza
  • otet balsamic
  • putina sare si putin piper

salata_de_varza_rosie_castronCe am uitat sa spun este ca avem nevoie si de ceva rabdare. Atunci cand taiati varza incercati pe cat posibil sa o taiati fin, fideluta, nu ca pentru gaste (asta este din presupunere pentru ca din pacate nu am putut vedea pe viu partea cu hranitul ratelor)

Prin urmare taiem varza fideluta. Cand ne apropriem de cotor nu mai taiem pentru ca, mai ales la varza rosie, o sa fie bucati mult prea tari.

Presaram sare (nu cea mai fina) peste varza taiata si amestecam putin astfel incat sa avem sare peste toata varza. Acum nu trebuie sa puneti toata salina in varza pentru ca altfel vom avea salata de sare cu varza.

Lasam la rece vreo 15 minute.

Apoi luam varza si o amestecam apasand… acea expresie mirifica ‘frecam varza cu sare’ Decat sa frecam menta clar mai bine frecam varza cu sare pentru ca macar vom avea o salata buna.

salata_de_varza_rosie2O sa descoperiti ca din castronul imens de varza ramane cam jumatate. Presupun ca asta, pe langa lene, mai este motivul din care la crasmele mentionate te serversc cu varza asa cum este ea de la mama natura.

Dupa ce ‘frecam’ bine varza punem si niste piper si amestecam, apoi ulei si la final otet balsamic.

Otetul balsamic il folosesc pentru ca este mult mai bland si gustul mai bun decat traditionalu otet.

salata_de_varza_rosieDaca puneti castronul pe masa este bine sa aveti grija sa nu lasati castronul manjit pe margini, prin urmare imprumutati o laveta de prin vecini si stergeti.

Puteti orna cu o frunza de patrunjel sau de ce mai gasiti prin casa.

Pofta mare!